2009-02-19

Zencefil




Zencefil hakkında bir kitap bile okudum, aşagıda Almanca kitaplar için bir link
http://www.buch.de/buch/schlagwort/sanoform___verlag.html

Ne zamandan beri Zencefil ile ilgili birşeyler yazmak istiyorum ama sıra gelmedi. Keşke sokağa çıkıp,bağırmak mümkün olsa; 'Zencefil yiyin, lütfen!' diye. Niye biliyor musunuz?
Marketlerde gördüğüm kurumuş, bozulmaya yakın zencefiller beni çok üzüyor. Bu nesne de maalesef kitleye inmedi, inemedi. Türk mutfağının bir baharatı değil zencefil ama güzel, çok güzel bir şey. Bence bir nimet, hem pahalı da değil, bir çok insan tanımadığı için kullanmıyor bunu. Tadını beğenmeyenler mutlaka olacaktır ama beğenenler de olabilir. Denemek lazım... Bir de tabii nasıl ve nerde kullanılacağını bilmek lazım. Tozundan kaçının. Tazesini bulmaya çalışın. Büyük marketlerde oluyor. Ama her yerde bulunmuyor çünkü müşterisi yok sanırım...
Çaya bence yakışıyor ama herkes yakıştırmayabilir. Bunun dışında zencefilin kendi çayını yapmak mümkün. Yalnız abartmamak lazım. Fazla zencefil yakar, tadı hoş olmaz. Bildiğimiz nanelimon çayını bir de zencefil ile deneyin, kış aylarında çok sağlıklı olduğu kesin.
Uzak doğu mutfağında yemeklerde, özellikle yağa katılarak kullanılıyor. Hindistan cevizi sütüne çok yakışıyor bence.
Japonlar turşusunu yiyor suşinin yanında, pek severim ama bu ülkede daha hiç iyisini yemedim.
İngilizler sanırım şekerini yapmışlar ? mı acaba... Şekerlemelerini yedim ama gerçekten ilk İngilizler mi yapmışlar o şekerlemeleri bilmiyorum...
Belli hastalıklara iyi geliyor zencefil ama abartmamak lazım, ters etki de yapabilir abartılırsa...
Şimdilik bu kadar...

Hiç yorum yok: