2010-09-04

Dolma Tarifi


Yazının ismi 'Dolma Tarifi' ve bu sefer gerçekten söylediğim şeyi kastediyorum.
Bu tarif  'mutfak sırları' sayfasından alındı ve yukarıda hyperlink i var. 
'facebook' a konan şeyler orda kalmıyor maalesef, kullan ve kullanıl şeklinde düşünülmüş facebook...Ordaysan, reklamı da görürsün, onun dışında aslında yapabileceğin fazla birşey yok  'facebook' ta...Beğenmedim.
Bunun dışında türkçede en fazla blog yemek konusunda var herhalde, e tabii başka herşey 
kasıyor muhtemelen insanları...:-))
Aşırı cinsiyet ayrımının söz konusu olduğu bir ülke burası, burdakiler içindeyken birçok şeyi farketmiyorlar ama dışardan sonra cinsiyet ayırımı burda  'omnipresent'.
Bu ayrıca başı kapalı, kapsız da çok farketmiyor. Veya sanıldığı kadar çok farketmiyor diyelim.
Yemek Türkiye de kadının dünyasının bir işi ve küçük görülen bir iş maalesef. Ki bu bence yemek olayına bir kere haksızlık, ayrıca tabii kadınların kendi kendilerine de yaptığı bir haksızlık belkide ve/veya toplumun kendi kendisine...

Kıymalı harcın hazırlanması:
Pirinçleri 2-3 su yıkayıp ılık su içinde yaklaşık 30 dakika dinlendirin ve iyice süzün, domatesleri rendeleyin.
Kıymayı, yemeklik doğranmış soğanı, sıvıyağın, pirinci, domatesleri, nane, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Harcınızın sulu olmasına dikkat edin.
Dolma Yapımı:
Bir yemek kaşığı yardımı ile sebzelerin içini hazırladığınız harçla doldurun, Sebzelerin üst kısımlarından 1’er cm boşluk kalacak şekilde doldurun (çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak).
Doldurulmuş sebzeleri geniz ve çok derin olmayan tencereye dik ve sıkıca yerleştirin.
2 yemek kaşığı salçayı sıcak su ile eritin ve dolmaların üzerine dökün,  Sıvıyağ ekleyerek dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin Su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Dolmalar çatalla dokununca rahat deliniyorsa dolma pişmiş ve servise hazır demektir.
Servis tabağına aktarıp, sıcak servis yapın.

Malzemeler:
3 adet orta boy kabak
2 adet orta boy patlıcan
6 adet dolmalık biber
3 adet dolmalık kırmızıbiber
2 adet domates (kapak için)
250–300 gr. dana kıyma
1 su bardağı dolmalık pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet domatesin rendesi
yarım demet maydanoz (isteğe göre)
2 adet orta boy kuru
1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
tuz, karabiber
kırmızı biber, kuru nane

Hiç yorum yok: