2007-02-14

St Valentine s Day

Türkçemize 'Sevgililer Günü' diye çevrilen 'Aziz Valentin' günü Hristiyanlığın ve Kapitalizmin ne kadar uyumlu iki ideoloji olduğunu göstermesi açısından önemlidir.
Zavallı Aziz Valentin eminim kendisinin bir gün kapitalizmin bir aracı haline getirileceğinden habersiz maddiyattan uzak bir maneviyat içerisinde çiçekleri toplamıştı. Sorun hristiyanlığın kendisi değil, sorun kapitalizimde herşeyin ama herşeyin birer araç olması amaca hizmet eden...Ve tabii herşeyin satılabilir ve para getirir olması...
Ticaret kötü birşey değil, herkes yaşamak için paraya ihtiyaç duyar ve para kazanmak ister ama 'çaktırmadan' herşeyin birer medya ve ekonomi tezgahı haline gelmesi ve kültür adına bir tek insanın kalkıp konuşmaması bizim gibi tinsiz ülkelerde olur herhalde bir tek...
Ben bir gün televizyonda (Türkiye ye Avrupa dan tatile geldiğim bir ara) bu St Valentin gününün 'Sevgililer Günü' olarak adaptasyonunu izlemiştim televizyonda ve şok olduğumu hatırlıyorum.
Alman ekolünün herşeyi ama herşeyi birer iktidar aracı olarak gören tutucu ve bence hafif paranoyak kültür politikalarına karşı, 'kültür de neymiş canım, yiyelim, içelim, keyfimize bakalım' derecesinde bir saflıkla işlenen politikalar tam bir zıtlık içerisindeydi.
Yukarıda verdiğm link yine Pravda dan. Pravda benim pek hoşuma gitti. Thailand da bir toplu evlenme törenini haber olarak vermişler. Bence gayet hoş.
Sadece 14.Şubat ta değil, her gün sevin ve sevişin ! Alışveriş ayrı birşey!
Herhalde 80 lerde 'Savaşmayın, Sevişin!' veya John Lennon un 'All you need is Love' gibi solun bir parçası haline gelmiş sloganlara karşı 'modern' sağ bu zavallı Aziz Valentin i bulmayı akıl etti. Çünkü Aziz Valentin hep vardı ama böyle bir alışveriş günü haline getirilmesinin ideoljik bir süreç olduğunu anlamak gerekir.

Hiç yorum yok: