Tesadüfen rastladığım ve beğendiğm İstanbul Baro sunun yayınladığı basın bültenlerini buraya aynen aktarmak istedim.
Haber » Güncel
Son Güncelleme: 21.03.2007 17:15:49 11:50:14
Etkinlik Tarihi: 16.03.2007
BASIN BÜLTENİ "ÇANAKKALE ZAFERİNİN 92.YILDÖNÜMÜ" VE ŞEHİTLER HAFTASI
Emperyalist devletlerin mazlum ulusları sömürgeleştirme amacıyla çıkardıkları 1. Dünya Savaşı 1914 -1918 yılları arasında sürdü. Büyük kayıplara neden olan 1.Dünya Savaşında emperyalistlerin öncelikli hedefi Osmanlı Devletini tasfiye etmek, Osmanlı coğrafyasını sömürge haritalarına katmak ve Türk ulusunu köleleştirmekti.
Dört yılı aşkın süren savaşın en önemli cephelerinden bir de Çanakkale’dir. Çanakkale’ye yönelmenin bağlaşıklar için iki ana nedeni vardır: İtilaf Devletleri savaşın başında Çanakkale boğazını aşıp, başkent İstanbul’u ele geçirerek Osmanlı devletini saf dışı bırakacaklarını ummuşlardır. Ayrıca zor durumda olan Çarlık Rusya’sına Karadeniz’den yardım ulaştırmayı, Almanya’yı iki cepheden sıkıştırmayı düşünmüşlerdir.
18 Mart 1915 tarihinde dünyanın en güçlü donanmasıyla Türk tahkimatlarını dağıtıp, en kısa zamanda İstanbul’a ulaşma düşleri boğazın derin sularına gömülmüştür.18 Mart bizim açımızdan, emperyalistlerin zafer düşlerini yok eden bir onur günüdür. Yine bizim açımızdan teknolojik üstünlüğe ve sömürgenlerin kibrine karşı vatan sevgisinin, haklılığın verdiği inanca dayalı direncin sonucu tayin ettiği yerdir.
Boğazdan İstanbul’a ulaşma amacı yok olan İngiliz, Fransız ve Anzak birlikleri 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu yarımadasına çıkarak, Türk ordusunu yenip, karadan İstanbul’a ulaşmayı düşündüler.25 Nisan 1915’ten yılsonuna kadar süren kanlı kara muharebeleri böyle
başlamış oldu. İki taraf için de çok büyük kayıplara neden olan muharebelerde teknolojinin tüm yeniliklerini kullanan, silah ve sayı üstünlüğüne sahip sömürgenler değil, vatanını savunanlar galip geldi. Türk Ordusunun karşısında tutunamayan bağlaşık güçleri Gelibolu yarımadasını geceleyin sessizce boşaltarak, geldiklerinden biraz farklı biçimde gittiler.
Çanakkale yalnızca saldırganların kovulduğu yer olmayıp; 1912 Balkan bozgunu sonrası orduya ve topluma sinen yenilgi psikolojisinin de sökülüp atıldığı yerdir. Ulusumuzun yeniden yaşama ve direnme azminin bilendiği yerdir.
Yine Çanakkale muharebeleri, 19. Tümenin genç yarbayı Mustafa Kemal’in olağanüstü liderlik ve komutanlık yeteneğinin ortaya çıktığı bir yerdir. Birinci Dünya Savaşı süresince başka cephelerin kan ve ateşinde kendisini kanıtlayan Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşının liderliğini üstlenmesinde Çanakkale’nin sağladığı prestijin büyük önemi vardır. Ordu ve kamuoyu kendisini Çanakkale kahramanı ve Birinci Dünya Savaşının yenilmeyen tek paşası olarak tanımaktadır
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 92.yıldönümü ve Şehitler Haftasına, ulusça bir kez daha büyük bedeller ödenerek ulaşılan bağımsızlığımıza ve Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkma iradesinin ortaya konacağı bir süreç olarak bakılması gerektiğini düşünüyoruz.
İstanbul Barosu olarak özgür ve bağımsız vatan için yaşamlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.
Bu haber "İstanbul Barosu Web Sitesi ©2003" 'nden alınmıştır.
http://www.istanbulbarosu.org.tr
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Sokak Baro Han K:2 Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: +90 (212) 251 63 25 - Fax: +90 (212) 293 89 60
Hocalı Katliamı şu anda güncel değil ama birkaç hafta önce Türk Medyası nda işlendi.
Ben bu konuyu bu blogta işlemedim, çünkü böyle şeyler süreklilik ister. Bu konular sanki Fransızlar ın Ermeni Yasatasarısı na missilleme olarak gündeme geldi gibi bir his uyandı bende. 'Neden şimdiye kadar sustunuz ve şimdi konuşuyorsunuz?' sorusu geliyor akla...
Haber » Güncel
Son Güncelleme: 02.03.2007 13:38:54 16:55:03
Etkinlik Tarihi: 28.02.2007
HOCALI KATLİAMI BASIN AÇIKLAMASI
26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ’ın Hocalı kentinde çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 613 Azeri Türk’ü işgalci Ermeni birliklerince bir gecede bütün dünyanın gözleri önünde işkenceyle katledildi.
Günümüzde Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının % 20’si Ermenistan’ın işgali altındadır. Topraklarından, evlerinden kovulan, katliama uğratılan 1.5 milyonu aşkın Azerbaycan Türk’ü 15 yıl sonra halen çadırlarda, tren vagonlarında, barakalarda yaşam savaşı vermektedir.
Ermenistan’da şu anda, Osmanlı döneminde, geçmişte yaşanan faciaların sorumlusu, siyasal pratiğinin temeli olarak, ardında yüzyılı aşkın kanlı bir terör mirası barındıran Taşnak Partisi iktidardadır. 26 Şubat 1992 tarihli katliamın buyruğunu veren Taşnak lideri Koçaryan günümüzde Ermenistan devlet başkanlığı koltuğunu işgal etmektedir.
Bölgeye gönderilen AGİK Heyeti’nin 28 Şubat 1992 tarihli raporu olayı egemen bir devletin toprağının işgali olarak tanımlamış, uluslararası hukuk ve AGİK ilkelerinin kabul edilemez biçimde ihlal edildiğini vurgulamıştır.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 29 Temmuz 1993’ de “Ermenistan’ın uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan saldırgan ve yayılmacı tutumunu kınayan” bir karar almıştır.
AGİT Minsk Grubu 1996’da Ermenistan’ı kınamış, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istemiştir. Yine Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler Komisyonu’nca Ermenistan işgaliyle ilgili olarak hazırlanan raporda; “Askeri eylem ve yaygın etnik düşmanlıklar, farklı etniklerin kovulmasına ve sonuçta mono-etnik bölgeler oluşturulmasına neden olmaktadır. Bu durum etnik temizlik kavramına benzemektedir” denilmektedir.
Ermenistan, çağdaş dünyanın gözleri önünde, uluslararası hukuku, insan haklarının evrensel değerlerini hiçe sayarak, BM Soykırım Sözleşmesi tanımına uyan bir etnik temizlikle el koyduğu topraklardaki işgalini sürdürmektedir.
İstanbul Barosu Ermenistan’ın 26 Şubat 1992 tarihli etnik temizlik amacıyla giriştiği, milyonlarca kişiyi evinden, toprağından eden, halklar arasında düşmanlığı sürekli kılmaya yönelik tavrını kınamaktadır. Yine İstanbul Barosu Hocalı’da katliama uğrayanların, yurdundan kovulanların davasının hukuk alanında savunucusu olacağını kamuoyuna saygıyla duyurur.
Bu haber "İstanbul Barosu Web Sitesi ©2003" 'nden alınmıştır.
http://www.istanbulbarosu.org.tr
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Sokak Baro Han K:2 Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: +90 (212) 251 63 25 - Fax: +90 (212) 293 89 60
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder