2007-02-17

Çin de domuz yılı ve yeni yıl kutlamaları


Yukarıdaki linke tıklarsanız Çin in yarın (18 Şubat 2007) yeni yılı kutladığını göreceksiniz. Çinliler köklü bir Asya kültürü olarak kendilerine ait takvimlerini kullanıyorlar.
Türkiye nin de kullandığı Hristiyan takvimini kullanmıyorlar. Tabii ben çoktan unutmuştum Takvim Devrimi diye birşey olduğunu. Eminim burdaki çok insan da farkında bile değil. Ama 'siz' (hayalimdeki okuyucu) devamlı Türkiye de ve Türklerin arasında yaşadığınız için birçok şeyin farkında değilsiniz.
Dünyada herkes kendine ait bir takvimi kullanıyor. bir tek Türkiye bunun dışında...
Hayır kalkıp eski takvimi kullanalım diye yazmıyorum bunları ama Türkiye birçok konuda istisna bir ülke. Bunu bilmek ve anlamak lazım...
Çinli ler ay takvimini kullanıyorlarmış. 12 tane ayları var bildiğim kadarı ile. Bir tanesi domuz. Bu sene de domuz yılıymış! Yaşasın domuz yılı. Çünkü Çin takvimine göre ben de bir 'domuz' um.
Her büyük kültürün yıldızlarla bir ilişkisi olmuştur. Dünyada olduğunuz noktaya göre gökyüzünün farklı gözükeceği bir gerçektir. Kültürlerin farklı olması kötü birşey değildir tam tersine bizim kendimize de dışarda bakma şansımızı oluşturur. Halbuki Batı Medeniyeti kültürü bir hakimiyet aracı haline getirdiği için herşeyi ama herşeyi tekelleştirmeye çalıştırdılar. Şu anda böyle değil. Şu anda çünkü bir hassasiyet oluşmuş durumda Batı da öteki kültürlere karşı. Ama dünya Türkiye nin pozitivist pencereden gördüğü gibi ilerlemiyor. Ayrıca o pencere en başından biraz düşünme tembeli milletimiz için 'En uygunu budur!' diye Paris teki pazardan getirilmiş bir tektipleştirme aracı idi denebilir...
p.s. Yukarıdaki resim imparatorluk şehri Beijing den; Yasak Şehir. İsmi bile güzel, insanda merak, bir gizemlilik duygusu uyandırıyor...

ek: 4 Mayıs 2007
Çinlilerin de bayramlarında yedikleri özel bir yemekleri varmış. 'Buddha s delight' diye İngilizce ye çevirmişler. Daha yerel bir ismi olabilir, bilmiyorum. Ama burda tarifinin olduğu bir blog var. Yemekler olmasa bayramların ne manası olurdu, di mi ? :-)

http://ginkgopages.blogspot.com/2006/01/jai-delight-in-chinese-new-year.html
Bu bir Buddha yemeği olduğu için içinde et yok. (Dolayısı ile domuz da yok.) Onun yerine birçok yararlı bitki ve bitki kökleri var.

Hiç yorum yok: